Borci 1. slavne “pravoslavne”: Branili smo multietničnost BiH! (VIDEO)

– Da li ste vi Rade – upitali smo.

– Pa vi mene prekrstiste, ali nema veze, Rade je dobar čovjek, tu je on, odmah iza – rekao nam je komšija Radeta Zoranovića, bivšeg pripadnika 1. slavne – 111. viteške brigade Armije BiH koji nas je dočekao sa suborcem i komandirom 3. čete Nusretom Aganovićem – Agom.

Ova jedinica, zbog podviga tokom odbrane Sarajeva, ali i činjenice da su je u velikom broju činili i Srbi, pravoslavci, u narodu je od milja prozvana “1. slavna pravoslavna”.

Zbog ratnih, ali i pregovaračkih podviga, Rade Zoranović je poznato ime u Sarajevu.

Još kao pripadnik Armije BiH, u sklopu vojne delegacije otputovao je u Ženevu na pregovore gdje je bio „trn u oku“ Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

– Moj zadatak je bio da branim multietničnost Armije BiH. Kada god bi Karadžić ili Mladić rekli da je Armija BiH „muslimanska“, Sefer Halilović ili ja bi pritisnuli dugme koje smo imali kod sjedišta i kazali da je to multietnička armija – rekao je Zoranović.

Kazao je da su se sa njim borili Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ali i Jevreji i Romi.

Aganović je izrazio žaljenje što veliki broj demobilisanih boraca danas nije zbrinut, a pričao je još o ratnim događajima i ponosu zbog multietničkog sastava njihove jedinice.

– Ova zemlja, od Pofalića, do Golog brda, natopljena je krvlju nahrabrijih sinova ove zemlje i to ne smije niko zaboraviti. Obraz nismo ukaljali, zarobljenike smo predavali strukturama vlasti, nismo se iživljavali. Kada polažemo cvijeće obilježavamo sve praznike, zovnemo fratre i popove. To su ljudi koji nisu dali obraz, a nismo ga dali ni mi Bošnjaci. Prva slavna je do kraja ostala multinacionalna – rekao je Aganović.

Kompletan razgovor sa Zoranovićem i Aganovićem možete pogledati u video prilogu.